5G-verkkoa napapiirille: DNA:n ja Telian yhteisverkon rakentaminen Rovaniemellä alkaa

09.03.23

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa 5G-verkon rakentamisen Rovaniemellä. Rakennustöitä tehdään Rovaniemen keskustan alueella touko-kesäkuussa. Töiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu, ja samalla myös 4G-yhteydet paranevat.

Rovaniemi on reilun 60 000 asukkaan kaupunki, joka tunnetaan maailmalla Joulupukin kotina ja kotimaassa Suomen pohjoisimpana yliopistokaupunkina.

“Rovaniemi on koko laajan Lapin pääkaupunki, joten on ensiarvoisen tärkeää, että siellä on parhaat mahdolliset tietoliikenneyhteydet. Siitä hyötyvät paikalliset asukkaat, opiskelijat, yritykset ja turistit, Joulupukkia unohtamatta”, toteaa Suomen Yhteisverkon toimitusjohtaja Sami Siiki.

5G tuo hyötyjä niin rovaniemeläisille kuin Rovaniemen yritystoiminnallekin

Roveniemeläisten arkielämä helpottuu nopeiden yhteyksien avulla, sillä uuden 5G-verkon ansiosta suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.

Laadukas 5G-verkko tuo mahdollisuuksia paikalliselle yritystoiminnalle. Pienille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Jatkossa yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Suuret yritykset voivat puolestaan rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

Mitä ja milloin Rovaniemellä tapahtuu?

Tukiasemien päivitystyö Rovaniemen keskustan alueella aloitetaan keskiviikkona 10. toukokuuta. Töitä jatketaan keskustan ulkopuolella toukokuun lopussa, ja työn on tarkoitus olla valmis kesäkuun lopussa.

c11ab_peitto.png

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Voit olla kiinnostunut myös näistä!