fbpx
Rovaniemi-Online-Uutiset-Koronavirus-Paikalliset-Yritykset-Arctic-Design-Shop-Lappi-Suomi

Arctic Design Shop ykköspaikalla taistelussa globaaleja kriisejä vastaan

Massatuotantoa haastava paikallinen muotoilu paitsi ilmentää paikallista kulttuuria, myös kehittää paikallisia toimintoja.

Arktinen muotoilu on iso osa Rovaniemen brändiä. Eikä turhaan. Matkailusta elinvoimaa ammentanut kaupunki tarvii monimuotoisia elinkeinoja ja kykyä luoviin ratkaisuihin. Juuri nyt niitä hakee koko maailma.

Muotoilu- ja taideteollisuus on massiiviseksi paisunut hyvin kilpailtu ala, jossa suuret toimijat määräävät tahdin. Mitä pidemmälle massatuotannossa on menty, sitä enemmän kulutus- ja tuotantotavat ovat kehittyneet kestämättömäksi sekä luonnon että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Suuri osa tuotannosta on yksinkertaisesti turhaa ja palvelee vain kaupallisia tavoitteita. Samaan aikaan pienten paikallisten toimijoiden on vaikea kilpailla hyvilläkin tuotteilla asiakkaista globaalien yritysten kanssa.

Monet meistä ovat varmaan nähneet sosiaalisessa mediassa kiertävän videon, jossa ommellaan hengityssuojaimia epähygienisessä hikipajassa. Video on ehkä yksi esimerkki luovasta ratkaisusta kriisin keskellä, mutta samalla se on hyvä herätys todellisuuteen, jossa hinnalla millä hyvänsä tehdään tuotteita myytäväksi halvalla, jotta voidaan vastata suureen kysyntään nopeasti. Kuluttajan on usein mahdoton tietää, mistä hänen ostamansa tuote on oikeastaan peräisin ja minkälaisia lattioita pitkin se on viistänyt.

Koronapandemian aikana on herännyt epäilyksiä siitäkin, löysikö viirus mahdollisesti tiensä Eurooppaan juurikin tekstiiliteollisuuden kautta. Varmasti viirus olisi löytänyt tiensä tänne joka tapauksessa, mutta on epäilemättä totta, että massiiviset tuotantolaitokset ovat otollisia paikkoja tautien leviämiseen.

Paikallinen osaaminen on vakauden ja kehityksen tae

Massatuotantoa haastava paikallinen muotoilu paitsi ilmentää paikallista kulttuuria, myös kehittää paikallisia toimintoja. Paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset luovat pienistä resursseista elinkeinoja, jotka tuovat hyötyjä nimenomaan omalle alueelle. Ketteryytensä ansiosta ne voivat toimia myös pelastusrenkaina kriisitilanteessa.

Omavaraisuuden voi ennustaa olevan seuraava trendi, kun kriisin jälkeen ryhdytään miettimään jälleenrakennusta. Omavaraisuuden ytimessä ovat paikalliset tuotteet, jotka ovat lähtökohtaisesti vastuullista ja ekologista.

Lapissakin monet yritykset ovat joutuneet juuri nyt sulkemaan ovensa, mikä lyhyellä tähtäimellä ei lupaa hyvää. Mutta jos visioi pidemmällä aikavälillä, tilanteen voi nähdä myös mahdollisuutena, kuten ymmärsin, kun juttelin Arctic Design Shopin markkinointikoordinaattori Henna Rinta-Säntin kanssa Rovaniemen muotoilun kuulumisista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Arctic Design Shopin myymälä on suljettu toistaisesti

Joulun aika on myynnin kannalta hyvää aikaa, mutta meidän konseptillemme Arctic Design Week on tärkeä juhlaviikko ja olimme suunnitelleet sinne monta tapahtumaa

Arctic Design Week – juhlien sijaan käsillä olikin kriisi

Rovaniemellä vuosittain järjestettävä Arctic Design Week on muotoilijoiden juhla-aikaa. Tapahtumassa paikalliset taiteilijat pääsevät esittelemään osaamistaan viikon ajan erilaisissa tapahtumissa.

Kohtalon oikusta tänä vuonna kyseessä oli kuitenkin juuri se viikko, kun asetettiin liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia. Juhlatunnelma koki yllättävän laskun ja edessä olikin nopeita raskaita päätöksiä. Osa Arctic Design Weekin sisällöistä siirtyi lennosta digitaalisille alustoille, osa oli pakko perua.

Tuolla samalla viikolla myös arktisen muotoilun keskiössä toimiva Arctic Design Shop sulki ovensa.

– Se kyllä harmitti! Joulun aika on myynnin kannalta hyvää aikaa, mutta meidän konseptillemme Arctic Design Week on tärkeä juhlaviikko ja olimme suunnitelleet sinne monta tapahtumaa, Rinta-Säntti kertoo yhtäkkiä eteen tulleesta surullisesta tilanteesta, kun kaikki pitkin perua eikä irtisanomisiltakaan vältytty.

Tulevaisuudessa näkyy kuitenkin valoa. Vuosien mittaan vahvoiksi kehittyneet design-konseptit jatkavat taas normaalisti, kun olosuhteet sen sallivat ja poikkeusajalle kehitellään uusia ideoita aivoriihissä. Pienen yrityksen onkin verrattain helppo omaksua uusia toimintamalleja ja poikkeustilanteessa selviytyminen voi nostaa esiin yritysten vahvuuksia uudella tavalla.

– Monet yritykset ottavat nyt suuria harppauksia digitalisaatiossa ja varmasti jatkossa ollaan valmiimpia kohtaamaan erilaisia haasteita, uskoo Rinta-Säntti.

Nyt on oikea aika puhaltaa täysillä yhteen hiileen yrittäjien kanssa ja tarjota myös asiakkaille jotain erityistä. Arctic Design Shopissa ”poikkeustila” tarkoittaa poikkeuksellista tilannetta saada Pohjoisen suunnittelijoiden tuotteita normaalia edullisempaan hintaan. Tuotteita myydään 20% alennuksella verkkokaupassa ja yli 40€ ostokset toimitetaan kotiovelle – ilman ihmiskontaktia.

Rovaniemi Online haastaakin kaikki lukijansa tukemaan lähituotannon kasvua ja asettumaan siten vastustamaan globaalisuuden negatiivisiä ilmiöitä. Vahva paikallisuus on myös vahvaa kansainvälistä kilpailukykyä. Tarvimme menestyneitä paikallistoimijoita monilla aloilla, jotta pystymme luovimaan globaaleissa kriiseissä tulvaisuudessakin.

Arctic Design Shop
https://arcticdesignshop.com/
https://www.facebook.com/arcticdesignshop/
Valtakatu 24, 96200 Rovaniemi
Myymälä on toistaiseksi suljettu
Puh. 0300 870 511


Arctic Design Shop ulkoapäin
Tilaa uutiset suoraan sähköpostiisi!
Hyväksyn tietosuojalausekkeen ja käyttöehdot. Palvelun tarjoaa MailChimp ( Lue tästä GDPR )
Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat aina ajankohtaiset Rovaniemen seudun uutiset ja tiedot tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi.
Inhoamme spämmiä. Emme anna sähköpostiosoitettasi kenellekään ulkopuoliselle!
Rovaniemi-Online-Uutiset-Lappi-Suomi-banneri-Onnirakenne-960
Jaa somessa
Arvostele tämä artikkeli

maija@rovaniemionline.fi

Ei kommentteja

Jätä kommentti

X
X