Koronatilaneessa kaupungineläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti kiireelliset tuotantoelänsairaudet. Koirat ja kissat eivät tiedä poikkeustilasta.

Ilouutinen rovaniemeläisille koirien, kissojen ja muiden pieneläinten omistajille on perjantaina 3. huhtikuuta 2020 Mäntyvaarassa avattava pieneläinklinikka HAUska, joka tulee helpottamaan Rovaniemellä jo pitkään vaivannutta pulaa pieneläinklinikoista. Lääkäritarjonta ei ole riittänyt kattamaan kysyntää.

 Johtuen ketjuuntumisesta ja eläköitymisistä yksityisiä, korkeatasoisia ja  jatkuvasti toimivia pieneläinklinikoita ei Rovaniemellä ole ollut riittävästi. Myös koronavirus COVID-19 -erityistilanne on vaikuttanut eläinlääkäripalvelujen saatavuuteen. 

“Koirat ja kissat eivät tiedä poikkeustilasta, mutta Ruokaviraston koronatilanteen ohjeistus (2075/04.02.00.01/2020) kaupungineläinlääkäreille on tiukka. Sen  mukaan pyritään hoitamaan ensisijaisesti kiireelliset tuotantoeläinsairaudet. Ohjeen mukaan kiireelliset seuraeläintapaukset tulee mahdollisuuksien mukaan ohjata yksityisille eläinlääkäreille. Jos tämä ei ole mahdollista, ne hoidetaan vasta tuotantoeläinkäyntien jälkeen”, sanoo uuden HAUska-klinikan yrittäjä, eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen.  

Klinikka avaa ovensa Mäntyvaarassa samoissa hyvin varustelluissa tiloissa Rovaniemen Hevosklinikan kanssa. Tiloissa on muun muassa tasokkaat röntgen- ja ultraäänilaitteet. Heidi Kellokoski-Kiiskinen itse jatkaa tiloissa normaalisti hevosklinikkapalveluaan.  

Pieneläinlääkärinä HAUskassa aloittaa Aino-Maija Laitinen, jolla on vankka kokemus Etelä-Suomen pieneläinklinikoilta. Laitinen on vahvasti jatkokouluttautunut koirien hammasongelmiin ja erityisosaamisalueenaan hänellä on pehmytkudoskirurgia. Hän hallitsee erityisesti haasteellisten, kuten arkojen koirien käsittelyn. 

Huomioitavaa eläinlääkäripalveluja käytettäessä koronavirustilanteessa

  • Noudata eläinlääkärin tai eläinlääkärivastaanoton antamia ohjeita.
  • Ihmiskontakteja rajoitetaan tilakäynneillä ja vastaanotoilla. Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia oireita ja/tai sinulla on läheinen kontakti henkilöön, jolla on todettu tartunta, tulee sinun huolehtia, että et vaaranna eläinlääkärin tai muiden asiakkaiden terveyttä. 
  • Vain välttämättömät henkilöt osallistuvat eläimen hoitotapahtumaan.

 
Ruokaviraston ohje eläinlääkäripalvelujen järjestämisestä 17.3. – 13.4.2020 
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/elainlaakaripalvelut/koronavirus-covid-19-erityistilanteen-vaikutus-elainlaakaripalveluihin/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *