Kanta-palvelun nimissä kalastellaan henkilötietoja

26.02.23

Henkilötiedot ovat rikollisille arvokasta valuuttaa ja niitä pyritään huijaamaan suomalaisilta nyt Omakanta-palvelun nimissä liikkuvilla tietojenkalasteluviesteillä.

Kyberturvallisuuskeskus on saanut viime aikoina ilmoituksia sähköpostitse saapuvista viesteistä, joissa vastaanottajaa pyydetään lähettämään kuva henkilöllisyystodistuksestaan. Huijausviestissä väitetään, että käyttäjän tili on lukossa ja sen aukaisemiseen tarvitaan kuvaa henkilöllisyystodistuksesta.

Viesti on kirjoitettu sujuvalla suomen kielellä ja lähettäjän sähköpostiosoite on väärennetty vastaamaan Omakanta-palvelujen asiakaspalvelua. Huijaussivulle syötetyt tiedot päätyvät kuitenkin rikollisten käsiin.

“Suomalaisten henkilötiedot ovat rikollisille haluttua arvotavaraa ja niiden avulla voi tehdä identiteettivarkauksia”, muistuttaa Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov.

Kanta-palvelut eivät koskaan pyydä henkilötietoja tekstiviestillä tai sähköpostilla. Omakantaan voi kirjautua turvallisesti osoitteessa kanta.fi.

Perjantaisin julkaistavassa Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsauksessa jaamme tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Tällä viikolla kerromme myös mainoksista haittaohjelmien levityskanavina, sekä poliisin Ennakoija-kampanjasta, jossa ikääntyneet kaverukset väistävät digihuijauksia.

Lue lisää: Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus – 8/2023

Voit olla kiinnostunut myös näistä!