fbpx
Rovaniemi-Online-uutiset-koronavirus-hallituksen-päätökset-kaupungintalo-Rovaniemi-Lappi-Suomi

Kh: korona-toimintatuki, lausunto Lapin uusien luonnonsuojelualueiden perustamisesta ja henkilöstön lomarahojen maksu

Rovaniemen kaupunginhallitus sai 20.4. katsauksen koronavirustilanteesta ja kaupungin toimista epidemian hidastamisessa.

Kaupunginhallitus kävi läpi myös pääsiäisen jälkeen käynnistyneen Rovaniemi-avun toimintaa ja varhaiskasvatuksessa päättyneitä yhteistoimintaneuvotteluita. Kaupunginhallitus keskusteli kokouksessaan myös koronatilanteen vaikutuksista muun muassa yrittäjille, lapsiperheille, koululaisille ja nuorille.

Yksinyrittäjän 2000 euron toimintatuki hakuun

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki hakee työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM) noin 2,5 miljoonan euron erityisavustusta käytettäväksi yksinyrittäjille myönnettäviin avustuksiin. 

Kaupungin käytettävissä oleva valtionavustus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä 250 miljoonan euron kokonaispotista. Rovaniemellä määritelmän mukaisia yksinyrittäjiä on TEM:n mukaan 1980 ja siten laskennallinen osuus valtakunnallisesta potista on 2,5 miljoonaa euroa. 

Yksinyrittäjän toimintatuki on 2 000 euron kertakorvaus, joka on tarkoitettu laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannuksiin sekä kirjanpito- ja muihin toimistomenoihin. 

Avustusta voidaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseksi. Yksinyrittäjät voivat hakea kaupungilta avustusta 30.9.2020 saakka. Lisätietoa Business Rovaniemen verkkosivuilta: https://businessrovaniemi.fi/yksinyrittajan-tuki/

Länsi-Lapin luonnonsuojelualueiden perustamista koskeva lausunto

Luontoarvot ovat meille tärkeitä, mutta pidämme tärkeinä myös hankkeen talous- ja työllisyysnäkökulmia

Ympäristöministeriö valmistelee asetusesityksiä, jotka koskevat luonnonsuojelualueiden perustamista Lapin maakuntaan. Perustettavat alueet ovat valtion omistuksessa. Lappiin on tarkoitus perustaa valtioneuvoston asetuksella 75 luonnonsuojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 72 000 hehtaaria. Lisäksi ympäristöministeriön asetuksella perustettaisiin 71 luonnonsuojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 2 200 hehtaaria. 

Ylitornion kunnassa aivan Rovaniemen kaupungin rajan läheisyydessä malminetsintäyhtiö Mawson Oy on tutkinut jo usean vuoden ajan kulta- ja kobolttiesiintymiä valtioneuvoston asetusluonnoksessa esitetyillä Kaitajärven, Palokkaan ja Romppaan alueilla. 

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti lausuntonaan Valtioneuvostolle yksimielisesti esityksen mukaisesti, ettei luonnonsuojeluasiaa vietäisi päätöksentekoon lausuntovaiheessa esitetyssä muodossa ja että edellä mainittujen alueiden suojelukaavailusta luovutaan. Kaupunki esittää lausunnossaan myös, että ympäristöministeriö yhdessä Metsähallituksen kanssa etsisi korvaavat alueet luonnonsuojelualueiksi kaavailluille alueille. Rovaniemen kaupunki on yhdessä Ylitornion kunnan kanssa valmis olemaan mukana alueiden kartoittamisessa.

Kaupungin lausunnon mukaan asetusten valmistelussa on huomioitu hyvin luontoarvot, mutta siinä ei ole selvitetty riittävästi asetusehdotusten taloudellisia, yhteiskunnallisia ja elinkeinopoliittisia vaikutuksia. Mahdollisen kaivoksen vaikutuksia on arvioitu siten, että niitä voidaan verrata Kittilän kaivoksen työllisyysvaikutuksiin. Kaivoksella tulisi olemaan myös myönteisiä vaikutuksia alihankintaketjuihin laajalla vaikutusalueella. Erityisesti näitä olisivat metalli- ja kunnossapitoalan yritykset, maansiirto- ja kuljetusyritykset, sekä majoitus- ja ravitsemusalan yritykset, lausunnossa todetaan. 

– Luontoarvot ovat meille tärkeitä, mutta pidämme tärkeinä myös hankkeen talous- ja työllisyysnäkökulmia. Uusilla työpaikoilla on suuri merkitys paitsi työtä saaville, myös kuntataloudelle ja laajemmin koko Lapin alueelle, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Maria-Riitta Mällinen toteaa. 

Lapin liitto suhtautui 29.4.2019 antamassaan lausunnossa ehdottoman kielteisesti luonnonsuojelualueiden perustamiseen ja myös kyseenalaisti asetusluonnosten mukaisten suojeluohjelma-alueiden toteuttamisen ilman yhteen sovittavaa näkökulmaa ja vaikutusten arviointia suhteessa muihin maankäyttötarpeisiin. 

Henkilöstön lomarahat maksuun jo toukokuussa

Kaupunginhallitus päätti, että kaupungin henkilöstön lomarahat maksetaan poikkeuksellisesti jo toukokuussa. 

Tavoitteena on helpottaa erityisesti niiden työntekijöiden taloudellista tilannetta, jotka mahdollisesti lomautetaan tai joiden työnteko on estynyt koronavirustilanteen vuoksi. Lomarahat maksetaan kaikille viranhaltijoille ja työntekijöille toukokuun palkanmaksun yhteydessä. 

Lomarahat maksetaan Rovaniemen kaupungissa yleensä kesäkuun loppuun mennessä. Kyseessä on noin kuuden miljoonan euron kokoinen summa. Kaupunki haluaa tukea henkilöstöä poikkeuksellisessa tilanteessa käytettävissä olevilla keinoilla.

Tilaa uutiset suoraan sähköpostiisi!
Hyväksyn tietosuojalausekkeen ja käyttöehdot. Palvelun tarjoaa MailChimp ( Lue tästä GDPR )
Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat aina ajankohtaiset Rovaniemen seudun uutiset ja tiedot tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi.
Inhoamme spämmiä. Emme anna sähköpostiosoitettasi kenellekään ulkopuoliselle!
Rovaniemi-Online-Uutiset-Rovaniemi-Lappi-Suomi-banner-960x500
Jaa somessa
Arvostele tämä artikkeli

toimitus@rovaniemionline.fi

Ei kommentteja

Jätä kommentti

X
X