fbpx
Rovaniemi-Online-uutiset-talous-Euribor-korot-perhe-Lappi-Suomi

Korkojen nousu lööppihölinää – ota nämä 4 talousaskelta koronakriisin keskellä

Tärkeintä on olla hyvin kartalla oman talouden tilanteesta

Viime viikkoina on otsikoitu viitekorkojen noususta. Todellisuudessa lainojen viitekorot ovat edelleen miinuksella, kuten ne ovat olleet jo pidemmän aikaa. Vaikka muutosvauhti on kieltämättä ollut kovaa, ovat muutokset kuitenkin olleet prosentin sadasosia tai korkeintaan kymmenyksiä. Ja viimeisimmät päivät ovat Suomen Pankin tilaston mukaan olleet korkojen osalta jo alenevia.

Euroopan korkojen nousun vahva peruste olisi talouden voimakas kasvu, jota Euroopan keskuspankki jarruttaisi nostamalla ohjauskorkoja. Koronasta johtuvista syistä tätä talouskasvua ei ole odotettavissa. Joidenkin lyhytaikaisten kriisien vuoksi korot voivat nousta lyhyeksi aikaa, mutta merkittävää nousua ei ekonomistien mukaan ole tällä hetkellä odotettavissa.

Viitekorkojen nousulla on vaikutusta asuntovelallisiin, lainoista valtaosa kun on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Vaikutukset alkavat kuitenkin tuntumaan kukkarossa vasta, kun euribor nousee plussan puolelle. Tällä hetkellä 12 kuukauden euriborin ei kuitenkaan odoteta puhkaisevan nollaa lähiaikoina. Tämä viitekorkojen nousu ei siis ole kotitalouksille se oleellisin talouden tekijä tässä hetkessä.

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kartta

Kuvaus luotu automaattisesti

Eli mitä yksityistalouksissa nyt kannattaisi tehdä?

  1. Tärkeintä on olla hyvin kartalla oman talouden tilanteesta. Tulojen ja menojen listaaminen kuukausi- ja vuositasolla tuo mielenrauhaa, vaikka ajatuksena tällaisen laskelman rakentaminen ei tuntuisikaan alkuun houkuttelevalta. Kun tietää tarkalleen, mikä oman talouden tulos kuukausi- ja vuositasolla on, helpottuu tarvittavien päätösten tekeminen. Laskelma on kätevä rakentaa esimerkiksi Excel-ohjelman avulla ja appien maailmasta löytyy myös tähän apuja.

  2. Tarvittaessa pankkien kanssa kannattaa neuvotella lainojen lyhennysten lykkäämisestä. Tämä ei rasita merkittävästi lisää kotitalouksia, kun asuntolainojen korot ovat vielä osittain vähennyskelpoisia verotuksessa. Pankit ovat tarjonneet lyhennysvapaita tässä taloustilanteessa hyvin joustavasti.

  3. Mikäli talous on tiukilla ja laskut uhkaavat jäädä maksamatta, tulee laskuttajat kontaktoida mahdollisimman pian. Kannattaa kertoa avoimesti omasta tilanteesta ja tehdä se mahdollisimman hyvissä ajoin, kun maksuohjelmiin voidaan vielä vaikuttaa. Avun pyytämisessä me suomalaiset emme ole olleet parhaita, mutta nyt sitä on syytä opetella.

  4. Tässä taloustilanteessa voi myös tulla eteen hyviä mahdollisuuksia tehdä tarpeellisia hankintoja, kuten esimerkiksi pyörän tai auton päivittäminen. Niiden toteuttaminen osin lainarahalla on järkevää. Näin omassa taloudessa säilyy parempi liikkumavara. Pikavippeihin ei kuitenkaan kannata tukeutua rahoitusmuotona. Mikäli mahdollista, kannattaa nyt tukea paikallisia yrityksiä erilaisia hankintoja tehdessä.

Positiivisia uutisia Lapin alueelta

Vaikka vallitseva tilanne onkin monella tapaa meille kaikille haastava, otetaanpa lopuksi muutamia hyviä uutisia kuluvalta viikolta. Lapland Hotelsin omistaja Pertti Yliniemi kertoi tulevan talvikauden varaustilanteen näyttävän paremmalta kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Samaan aikaan Lapin matkailusivustoja selaillaan ulkomailla ahkerasti, kuten Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä on kertonut. Kun ihmisiä on vielä kannustettu viettämään seuraavan lomansa kotimaassa paikallisia yrityksiä tukien, näyttää alueemme tulevaisuus matkailun kannalta positiiviselta.

Uudenmaan rajojen avauksen ei uskota tuovan merkittävästi uusia tautitapauksia Lappiin, näin kommentoi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Kun liikkumisrajoituksilla on saatu porrastettua sairastumispiikkejä eri puolilla Suomea, on LKS ehtinyt varautumaan ajoissa sairastuneiden määrän kasvuun kasvattamalla mm. tehohoitokapasiteettia. On kuitenkin edelleen syytä vältellä turhia kontakteja ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta, jotta tilanne ei pahene alueellamme.

Rovaniemen alueella on toteutettu mahtavan innovatiivista yhteistyötä yritysten kesken, kun esimerkiksi ravintolat ovat ottaneet omiin verkkotilaustuotteisiinsa mukaan muiden yritysten tuotteita. Ihmisten kulutus on muuttunut merkittävästi näinä viime viikkoina ja osa tästä muutoksesta on varmasti tullut jäädäkseen. Nyt mahdollisesti vapautunut aika kannattaakin yrittäjillä suunnata yrityksen kehitystoimiin, jotta tilanteen helpottaessa ollaan valmiimpia toimimaan entistä paremmin.

Kolumnisti

Johanna Määttä (KTM, HHJ Pj)
GrowthFactor Oy

Rovaniemeläinen yritysvalmentaja ja paluumuuttaja.
Hänellä on yli 10 vuoden kokemus rahoitusalalta,
joiden aikana hän suoritti myös yrityspankkiiritutkinnon.
Vapaa-ajan hän liikkuu mieluiten luonnossa juosten,
suksilla tai pyörän päällä.

Tilaa uutiset suoraan sähköpostiisi!
Hyväksyn tietosuojalausekkeen ja käyttöehdot. Palvelun tarjoaa MailChimp ( Lue tästä GDPR )
Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat aina ajankohtaiset Rovaniemen seudun uutiset ja tiedot tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi.
Inhoamme spämmiä. Emme anna sähköpostiosoitettasi kenellekään ulkopuoliselle!
Rovaniemi-Online-uutiset-Lappi-Suomi-Tomerin-banneri-960x400
Jaa somessa
Arvostele tämä artikkeli

toimitus@rovaniemionline.fi

Ei kommentteja

Jätä kommentti

X
X