Nuori pariskunta etelästä perusti unelmiensa hevostilan Tiaiseen

21.07.21

”Laputimme taloja ja laitoimme julkaisuja kylien Facebook-ryhmiin. Lopulta tämä tila löytyi Nampa-ryhmän kautta”

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä; heitä, jotka unelmoivat ja heitä, jotka toteuttavat unelmiaan. Karrikoidusti kirjoitettu, mutta näin vain on. Ja joka kerta, kun tapaa ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne Lappiin toteuttamaan unelmiaan, herää suuri kunnioituksen tunne.

Nuori pariskunta, Suvi Mähönen ja Valtteri Männikkö, ovat mitä oivallisin esimerkki kaksikosta, jolla on riittänyt rohkeutta tehdä asioita unelmiensa saavuttamiseksi. He muuttivat elämänsä täysin vuoden alussa ja perustivat Rovaniemelle Tiaisen kylään Laenlammen-hevostilan.

Alun perin Espoosta kotoisin oleva Suvi kertoo asuneensa ensin hetken Levillä, sitten jonkin aikaa Rovaniemellä, käyneensä myös mutkan Inarissa, kunnes sai luonto-ohjaajan opinnot päätökseen Rovaniemellä. Tämän jälkeen alkoikin hevostilan etsiminen.

”Me haluttiin löytää isohko tila noin 50 km säteellä Rovaniemen keskustasta. Laputimme taloja ja laitoimme julkaisuja kylien Facebook-ryhmiin. Lopulta tämä tila löytyi Nampa-ryhmän kautta. Tammikuussa 2021 tehtiin kaupat”, Laenlammen toisena yrittäjänä toimiva Suvi taustoittaa.

Lentomekaanikkona lennostossa päivätöitään tekevän Valtterin toiveena olisi ollut löytää tila lähempää, mutta nopeasti hän on tottunut välimatkaan.

”Tuo Nelostie on aina hyvässä kunnossa ja pääosin satasen rajoitusta. Ei tänne Tiaiseen mene kuin kolme varttia ajaa. Ja me kun olemme tässä aivan tien varressa, niin meille ei tarvitse ajaa edes mitään pikkuteitä”, Valtteri kertoo.

Hevostilan toiminta alkoi ennakoitua aikaisemmin

Pienestä asti hevosia harrastaneen Suvin mukaan, aluksi he aikoivat aloittaa varovaisesti.

”Ei me heti tiedetty, että aletaan hevosia enemmänkin pitämään. Aluksi oli tarkoitus, että syksyllä tulisi muutama hevonen, mutta saimmekin sattumalta entiseltä pomoltani hommattua hevosia – ne tulivatkin jo hiihtolomalla ja niitä tuli kerralla kuusi”, Suvi muistelee virne kasvoillaan.

Tällä hetkellä Laenlammen tilalla on yksi poni, kolme vuonohevosta, suomenhevonen sekä kylmäverinen ravihevonen, joka on johtaja eli oppaan hevonen. Tilalla järjestetään hevosleirejä sekä vaellusratsastusretkiä.

”Me tehdään täällä tunnin, kahden ja neljän tunnin vaellusretkiä sekä yön yli -retkiä. Lyhyemmät retket sopivat kaikille, eikä niihin tarvitse mitään kokemusta etukäteen. Pidemmät retket ovat puolestaan kokeneimmille ratsastajille. Hevosleirejä järjestetään kysynnän mukaan”, Suvi listaa.

”Puolet täällä kävijöistä on paikallisia ja puolet kauempaa. Tyypillinen asiakasryhmä on pariskunta, joista naisella on ratsastuskokemuksia nuoruudesta, mutta mies ei ole koskaan koskenutkaan hevoseen. Sitten he lähtevät kanssamme vaellukselle”, Valtteri valaisee.

Lapset myös huomioitu

Nuorimmat ratsastajat Laenlammen tilalla ovat olleet kahdeksanvuotiaita, mutta perheen pienimmillekin on tilalla paljon ohjelmaa.

”Meillä on täällä viisi huskya harrestevaljakkona.  Koiria voi tilalla vieraillessa paijata. Tunnin kestävät ponihetket ovat myös suosittuja. Silloin lapset pääsevät talutusratsastamaan ponilla, teemme ponille lettejä ja hoidamme sitä. Usein aikuiset ja vanhemmat lapset lähtevät ratsastamaan ja minä jään tänne lasten kanssa ponihetkeen”, Suvi kertoo.

Luonto alkaa pihalta

Vierailuni aikana Laenlammen tila näyttäytyy varsin kauniina. Autosta noustessani astun kahden metrin päähän ponista sekä kylmäverisestä. Hevoset ovat kuulemma leikkaamassa nurmikkoa ja sitä tilan ympärillä riittää. Valtteri kävelee toimittajaa tervehtimään läheisestä aitauksesta, mihin pariskunta on tekemässä ratsastuskenttää.

”Onhan tämä koko paikka sellainen irtiotto arjesta. Ei tarvitse kuin muutama käynti ottaa hevosella ja sitä ollaan jo luonnon keskellä. Siellä unohtuu työmurheet ja arjen askareet, itse kullakin”, Valtteri tunnelmoi.

Ratsastuskenttä ja kotieläinpiha

Nuoret yrittäjät näkevät Laenlammen tilan sellaisena, jonka kehitystyö ei tule loppumaan pitkiin aikoihin.

”Täällä on tätä lääniä ja potentiaalia, vaikka ja mihin. Meidän pitkän tähtäimen -suunnitelmissamme on kehittää tätä ratsastustoimintaa. Hankkia lisää hevosia ja tehdä tuosta ratsastuskentästä toimiva. Laadukkaat ratsastus- ja hevoskurssit sekä eläintenkäsittelykurssit ovat tavoitteemme. Lisäksi suunnittelemme tästä myös kotieläinpihaa – lampaita on jo tulossa lähiaikoina”, Suvi paljastaa.

”Yksi tärkeä tulevaisuuden asia on myös virtuaalimatkailu. Olemme jo kehittelemässä ratsastusvaellusreiteistä virtuaalisia, ne ovat jo itse asiassa kuvattu. Jatkossa maailmalta pääsee reiteillemme live-oppaan kanssa. Hän kertoo tarinan reitistä ja on vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa”, Valtteri lisää lopuksi.

Laenlammen tila
Yrittäjät: Suvi Mähönen ja Valtteri Männikkö
Sijainti: Sodankyläntie 5733, Tiainen, Rovaniemi
Kotisivut
Instagram
Facebook

Lyhyt esittelyvideo Laenlammen tilasta

Voit olla kiinnostunut myös näistä!