Kellarista ylös katutasolle kuoriutunut Rockravintola Grande ei ole muuttunut menninkäisestä päivänsäteeksi

09.09.21

”Kaikki alkoi Rio Granden perustamisesta kouluaikoina. Avasimme Jussi Jacklinin kanssa tämän ravintolan toiseksi opiskelujen harjoittelupaikaksi marraskuun 21. päivänä vuonna 1991. Valmistuttuamme Jussi päätti lähteä takaisin kotiseuduilleen ja myi ravintolan osuutensa minulle. Minä jäin kiinni ravintolamaailmaan ja sillä tiellä tässä on oltu”

Marraskuussa 30-vuotista taiteilijauraansa viettävä ravintoloitsija Jaakko Puolakka on hyväntuulinen ja pilke silmäkulmassa, kun tapaamme haastattelun merkeissä uusissa Rockravintola Granden tiloissa Sampokeskuksen katutasossa.

”Kaikki alkoi Rio Granden perustamisesta kouluaikoina. Avasimme Jussi Jacklinin kanssa tämän ravintolan toiseksi opiskelujen harjoittelupaikaksi marraskuun 21. päivänä vuonna 1991. Valmistuttuamme Jussi päätti lähteä takaisin kotiseuduilleen ja myi ravintolan osuutensa minulle. Minä jäin kiinni ravintolamaailmaan ja sillä tiellä tässä on oltu”, Puolakka muistelee.

Muutto katutasoon saavutettavuuden vuoksi

Rockravintola Grande on monelle rovaniemeläiselle tuttu paikka – myös rock-henkisten ihmisten parissa baari tunnetaan laajalti Suomessa.

Ennen muuttoa Sampokeskuksen katutasoon, Grande sijaitsi samaisen kauppakeskuksen kellarissa. Hämyinen ja rosoinen rokkibaari oli varsinkin nuorison mieleen ja sen kävijäkunta oli hyvin vakiintunutta. Leikkisästi voisi sanoa, että kellarikerroksen Grande oli kuin menninkäisten luola – paikka jonne aurinko ei paistanut koskaan.

Uuteen katutason Grandeen astuessa, ensimmäinen asia mihin kiinnitän huomion, on valo. Kookkaat etelään päin suuntaavat ikkunat sekä avarat tilat luovat heti suuren kontrastin aikaisempaan. Alan oitis miettiä, onko Grande enää Grande ja mitä niille menninkäisille tapahtuu, jotka törmäävät täällä maanpäällisiin päivänsäteisiin?

Ehkä kyse ei olekaan vastakkainasettelusta. Mutta kysytään aluksi ravintoloitsijalta itseltään, miksi kellarista haluttiin pois.

”Ravintola-alalla on liiketoiminnallisesti kolme tärkeää seikkaa; sijainti, sijanti ja sijainti. Kellarissa oleva Grande oli upea, mutta totuushan on, että sinne tullakseen paikka täytyi tietää – harva sinne vain eksyi ohi kulkiessaan. Meillä oli muutama tilavaihtoehto ja päädyimme tähän hyvin saavutettavissa ja näkyvissä olevaan katutasoon”, Puolakka perustelee.  

Rock-henkisyys on yhä olemassa

Hyvin usein ihmisillä kestää hetki tottua johonkin uuteen. Ei mene kauankaan, kun alan nähdä nykyisessä Grandessa paljon sitä samaa, kuin aikaisemmassakin. Kaikki näyttää itseasiassa todella hyvin suunnitellulta. Keskustelu Puolakan kanssa vahvistaa asiaa.

”Minulla meni kolmekymmentä vuotta oppia, että neuvoa kannattaa kysyä muiltakin ammattilaisilta. Tämän ja tammikuussa remontoidun Iloisen Ilveksen tilat on suunnitellut Inka Kangasniemi Pohjolan palvelumuotoilusta. Mari Keto on puolestaan tehnyt ravintolaan hienoja pikselitöitä, mitkä vielä lisäävät ravintolan ilmekyyttä”, Puolakka taustoittaa.

”Rock and roll on ollut meille se juttu ja siitä pidetään kiinni. Baarissa on lava, missä tulee esiintymään bändejä sekä muita elävän esiintymisen taiteilijoita. Kesällä meillä oli täällä burleski-show. Haluamme tuoda tällaista rokkaavaa elämää Rovaniemen keskustaan yhä edelleen”, Puolakka lisää.

Uuteen Grandeen voi käydä terassin kautta sekä myös suoraan Sampokeskuksesta, minne päiväsaikaan on ovet auki.

”Kauppakeskusyhteys on hyvä asia. Tarkoituksemme on tehdä tästä myös rock-kahvila. Sellaista ei Rovaniemeltä toista löydy. Kahvilaan tulee myyntiin pullaa ja pientä suolaista. Myös elokuvateatteri tukee meitä ja päinvastoin. Täällä voi käydä kahvilla tai oluella elokuvaa ennen ja myös sen jälkeen”, Puolakka kertoo.

Suuri eteläpuolen terassi on auki keväästä syksyyn

Ehkä suurin muutos nykyisen ja aikaisemman Granden välillä on mahdollisuus nauttia juomat ja pikkusyömingit ulkona, Pekankadulla sijaitsevalla terassilla. Sen sijainti on kieltämättä hyvä, sillä aurinko voi kesäisin paistaa siihen miltei koko päivän.

”Uskomme, että juuri terassin sijainnin vuoksi voimme avata sen keväällä Rovaniemen ravintoloista ensimmäisenä ja sulkea syksyllä viimeisenä. Pohjoistuuli ja Kemijoen suunnalta puhaltavat tuulet eivät osu meihin ja aurinko paistaa suoraan etelästä. Tämä ja lisäksi se, että terassimme on nostettu korkealle katutasosta, mahdollistavat hyvät olosuhteet pitkille aukioloajoille vuosikalenteritasolla”, Puolakka meteorologisoi.   

Palaute on ollut hyvää – baari muuttuu ajan mukana

Vaikka uusi Grande on erilainen edeltäjäänsä, on kyseessä silti täysin rock-henkinen baari biljardipöytineen, kultalevyineen ja rokkiin liittyvine esineineen – myös baaritiski on samanvärinen ja -tyylinen kuin kellarissa oli. Ja mikä tärkeintä, aikaisempi henkilökunta on pysynyt vahvuudessa. Lisäksi uusia baarityöntekijöitä on tullut tiskin taakse.

Puolakan mukaan palaute uudistuksesta on ollut hyvä.

”Meillä on asiakkaana ihmisiä, ketkä ovat nähneet kaikki viisi Granden sijaintia. Palaute tästä nykyisestä on ollut varsin hyvä, vaikka toki jotkut ovat sanoneet, että tästä uudesta baarista puuttuu luonnetta. Tämä on hyvin tyypillistä vasta avatulle baarille, kun kaikki on vielä kliinistä ja pinnat uusia. Vuoden päästä tilanne on jo varsin toinen, kun sekä työntekijät että asiakkaat ovat tänne asettuneet. Ihmiset ne luovat baarin tunnelman pikkuhiljaa ja muokkaavat myös sen sisustusta”, Puolakka kertoo.

”Ja ei me tätä baaria tulla näin valoisana pitämään. Emme ole vielä tehneet ikkunoihin teippauksia, sillä haluamme saada ensiksi vähän kokemusta siitä, miten valo täällä käyttäytyy. Ei me niitä umpeenkaan teipata, mutta kyllä tämä tila tulee hieman hämärtymään jossain vaiheessa, Puolakka paljastaa lopuksi.

Koetpa sitten olevasi hämärästä nauttiva menninkäinen tai auringosta nauttiva päivänsäde, on uusi Grande varmasti kokeilemisen arvoinen uutuus Rovaniemellä. Siellä riittää tilaa kaikille aina kahvittelijoista live-musiikin ystäviin ja rokkikukkoihin.

Lisätietoja: www.rockravintolagrande.com/

Rockravintola Granden uudet tilat syksyllä 2021

Voit olla kiinnostunut myös näistä!