Rovaniemi isännöi valtakunnallisia musiikkikasvatuspäiviä marraskuussa 2023

24.02.23

Suomen musiikkikasvatusseura Fisme ry järjestää kuudennet valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät 16.-18.11.2023 Rovaniemellä, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa Lappia-talossa. Tapahtuma tarjoaa koulutusta ja verkostoitumista  musiikkikasvatuksen ammattilaisille, mutta myös kiinnostavia tanssi- ja musiikkitapahtumia suurelle yleisölle.  

Viimeksi vuonna 2021 Tampereella järjestetty valtakunnallinen tapahtuma keräsi yli tuhat  osallistujaa. Rovaniemellä marraskuun 16.-18. päivinä 2023 järjestettävien musiikkikasvatuspäivien teema on ”Kohtaamisia musiikkikasvatuksessa”.

– Musiikki on kohtaamista monin tavoin – ajassa ja tilassa, kehon ja kulttuurin tasoilla. On ollut innostavaa olla mukana kokoamassa ja kohtaamassa taidekasvatuksen kentän toimijoita saman pöydän äärellä niin Rovaniemellä kuin valtakunnallisesti. Yhdessä olemme luomassa musiikki- ja taidekasvatuksen tulevaisuutta. Upeaa, että myös Opetushallituksen opetusneuvos Alma Muukka-Marjovuo saapuu Rovaniemelle mukaan keskusteluun, kertoo Lapin musiikki- ja tanssiopiston rehtori Kaisa Kuula-Bullat.

Ohjelmassa soi tietysti musiikki. Luvassa on muun muassa Suomen kouluihin elävää musiikkia tuovan Konserttikeskuksen 60–vuotisjuhlakonsertti sekä Rovaniemen Teatterin pikkujoulumusikaali. Estradille nousevat myös Lapin sotilassoittokunta ja Lapin kamariorkesteri. 

Lapin musiikki- ja tanssiopiston Pähkinänsärkijä on päivien kohokohtia

Kolme taiteenlajia yhdistää voimansa ja tuo näyttämölle oman Pähkinänsärkijänsä. Lapin musiikki- ja tanssiopiston ja Rovaniemen kuvataidekoulun Pähkinänsärkijä tarjoilee yleisölle iki-ihania Tšaikovskin säveliä unohtamatta uusia sointuja, joita kuullaan Lapin musiikki- ja tanssiopiston musiikin opiskelijoiden tulkitsemina. 

– Lapin musiikki- ja tanssiopiston tanssioppilaat tuovat näyttämölle juuri heille suunniteltuja koreografiota, joihin tunnelmaa luovat Rovaniemen kuvataidekoululaisten kuvitukset. Koko seikkailun ohjaa onnelliseen loppuun Hannu Friman. Pähkinänsärkijän tuottaa Lapin tanssitaiteen kannatusyhdistys ry, kertoo Kuula-Bullat. 

Tapahtuman kolmipäiväinen ohjelma koostuu konserttien lisäksi kutsuluennoista, työpajoista, paneelikeskusteluista sekä tutkimus- ja oppimateriaaliesittelyistä. Sisällöissä näkyy kautta linjan ajankohtainen valtakunnallinen keskustelu ja pedagoginen kehittäminen. 

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan apulaisprofessori Signe Siklander tarkastelee puheenvuorossaan leikillisyyden ja musiikin yhtymäkohtia lasten ja aikuisten näkökulmasta. Psykoterapeutti, sosiaalipsykologi (VTM) ja tietokirjailija Emilia Kujala luennoivat siitä, miten parhaan tuo esiin turvan kokemusta vahvistamalla. Paikallista näkökulmaa tuo Anna Näkkäläjärvi-Länsman, joka avaa joiun roolia saamelaisyhteisön henkisenä perintönä. Raymond MacDonald pohtii musiikkia aikamme haasteisiin vastaajana. Lauri Väkevä, Mirja Hiltunen ja Petri Kauppinen kohtauttavat taiteet – äänen, kehon ja tilan.

Lue lisää tapahtumasta: https://fisme.fi/mukaan/
Suomen musiikkikasvatusseura Fisme ry  https://fisme.fi/

Voit olla kiinnostunut myös näistä!